Cindy Polman: ‘Helemaal geweldig om de winnaar te zijn’

De Clubheld van het ED heet Cindy Polman van Rugbyclub Eindhoven (RCE). Op 21 november strijdt ze in Zeist voor de landelijke titel.

BCCCC340-C508-4D4A-B903-A52112767412
De titel overkwam de activiteitenbegeleidster van de zorgorganisatie Severinus als een warme douche. ,,Supergaaf als je uit bijna zeshonderd genomineerden de nummer één bent geworden”, glimt Polman (38) met een immer aanstekelijke lach.,,Ik vind het geweldig omdat – ook vele onbekenden – de moeite hebben genomen om op mij te stemmen. Niet alleen voor mezelf maar ook voor het mooie rugby. Allemaal bedankt.”

Kind van de club
Aan de hand van haar vader ging ze als klein meisje al mee naar RCE. ,,Het is er echt met de paplepel ingegoten. Pa heeft lang gerugbyd, maar moest vlak voor mijn geboorte geblesseerd stoppen. Ik ging daarna nog vaak kijken. Vijf jaar geleden wilde mijn zoon Koen (toen zeven jaar) op rugby. Het juichte bij mij van binnen. Ik mocht actief als trainer/coach deel uitmaken van RCE.”

Ze kwam in de activiteitencommissie terecht en begon afgelopen zomer als actief speelster. ,,Ik was 36 kilo afgevallen en voelde me fitter dan ooit. Na een aantal trainingen – om inzichten en houdingen beter naar mijn jeugdteam te kunnen overbrengen – heb ik een wedstrijd gespeeld. Na een half uur heb ik staan janken als een klein kind. Er was voor mij een enorm obstakel overwonnen. Wat was ik trots.”

Ik was 36 kilo afgevallen en voelde me fitter dan ooit
Cindy Polman
Polman raakt over rugby nooit uitgepraat. ,,Het gaat er wel eens hard aan toe of je krijgt wat klappen. Na het laatste fluitsignaal schud je elkaar de hand en is het weer goed. Vooral respect en discipline spreekt me aan. Geen gezeik tegen de referee. De captain is de enige die met de arbiter mag spreken. Er is plek voor iedereen, groot, klein, dik, dun, langzaam of snel.”

Maar rugby is toch echt een mannenwereld? Polman: ,,Hahaha, ik daag je uit om een keer op dinsdag of donderdag mee te trainen met onze dames. Dan kun je het ervaren. Nee, gelukkig is het damesrugby steeds meer in opkomst.”

Finale
Op 21 november gaat Polman op voor de 10.000 euro die is verbonden aan de titel Clubheld. ,,Nu het zover is, zou het super zijn om te winnen. RCE is al heel lang geld aan het verzamelen voor de bouw van een nieuw clubhuis. Er is nog veel geld nodig. Als ik aan een versnelde start van de bouw zou kunnen bijdragen, zou dat super zijn.”

(Bron: Eindhovens Dagblad)